konuşmacılar

Gökhan Öğüt, BÜ'93
Gökhan Öğüt, BÜ'93
Gökhan Öğüt, Kasım 2013 ve Ekim 2016 tarihleri arasında Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı olarak görev yapmıştır. Öğüt, bu görevi öncesinde Vodafone Türkiye’de Ekim 2009 - Mayıs 2012 arasında Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ve Haziran 2012 – Ekim 2013 arasında ise Bireysel Müşteriler İş Biriminden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak çalışmıştır. Vodafone Türkiye’ye Danone Grubu’ndan katılan Öğüt, 2008-2009 yılları arasında Nutricia Medikal Beslenme Şirketi’nin Genel Müdürü olarak görev almış, 2001-2008 yılları arasında Danone Grubu bünyesinde Türkiye ve Fransa Genel Merkez ofislerinde çeşitli yerel ve Global Pazarlama Direktörlüğü görevlerini üstlenmiştir. Gökhan Öğüt, 2000-2001 yılları arasında internet yatırımları şirketi iLab Holding’te Pazarlama ve İletişim Direktörü olarak görev yapmıştır. Öğüt, kariyerine 1995 yılında Procter & Gamble’da başlamış, ABD ve Türkiye’de marka yönetimi rollerini üstlenmiştir. BÜVAK (Boğaziçi Üniversitesi Vakfı) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmakta Öğüt, aynı zamanda BÜVAK Mütevelli Heyeti Üyesi ve BÜMED Başkan Yardımcılığını görevini sürdürmektedir. Gökhan Öğüt, Capital Dergisi tarafından 2010 yılında “Yılın Pazarlamacısı” seçilmiştir. Ankara Fen Lisesi 1988 ve Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 1993 yılı mezunu olan, yüksek lisans derecesini işletme dalında (MBA) Chicago Illinois Üniversitesi’nden alan Öğüt, evli ve 2 kız babasıdır.
Alphan Manas
Alphan Manas
1983 yılında Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1987 yılında New York Eyalet Üniversitesine (SUNY) bağlı F.I.T. (Fashion Institute of Technology)‘den Üretim Yönetimi konusunda lisansüstü diplomasını aldı. Teknoloji Holding çatısı altında 1988 Şubat ayında OT-VT (Otomatik Tanıma & Veri Toplama; yeni adıyla Nesnelerin İnterneti) alanında çözümler sunanExim (1)’in kurucu ortağı oldu. 1997 sonrası Teknoloji Holding (2)‘in tüm şirketlerinin kurucu ortağı oldu. Teknoloji Holding’in hem kurucu ortağı hem de Yönetim Kurulu Eş-başkanı olarak 18 yıl grubun ‘İş ve Pazar Geliştirme’ faaliyetlerini bizzat yürüttü. 2006 yılı Şubat ayında Teknoloji Holding’de yer alan yedi şirketi bünyesine alarak ayrıldı ve merkezi Hollanda’da bulunan Brightwell Holdings BV (9)’yi kurdu. 2004 yılında World Future Society (Dünya Fütüristler Birliği) Türkiye Başkanı oldu. 2004 yılında İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Bu görevini bir yıl süreyle sürdürdü. 2005 yılında Türkiye Fütüristler Derneği Kurucu Başkanı oldu. 2008 yılından beri bu derneğin Onursal Başkanlığı görevini yürütüyor. Haziran 2009’da İSGİD (İstanbul Girişimciler Derneği) kurucusu ve yönetim kurulu üyesi oldu. 2009 yılında Mensa High IQ Society Türkiye başkanı ve Mensa Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Derneği Kurucu Başkanı oldu. 2011 yılında üyesi bulunduğu TÜSİAD‘da Fütürizm Düşünce GrubuBaşkanlığı yaptı. İnovatif Girişimci‘ olarak 10′dan fazla sektörde; T-Design (10), 90′lı yıllar/2000′in başında çocukların/gençlerin sevgilisi TV oyunu Hugo‘nun yapım şirketi Konsensus (11), çıkış yaptığı (14) şirket, İddaa (Inteltek) ve Bilyoner dahil başarılı satış yapılan (4) şirket ve şu anda yatırımı olan (6)şirket dahil toplam 35 şirkette; 50′den fazla kişiyle ortaklık kurdu. En az 20 tane şirket birleşmesi/evliliği görüşmesini bizzat yürüttü.
Doç. Dr. Ayşen Candaş, BÜ'92
Doç. Dr. Ayşen Candaş
Doç. Dr. Ayşen Candaş doktora derecesini Columbia Üniversitesi’nin Siyaset Bilimi bölümünden aldıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olmuştur. Başlıca araştırma alanları siyaset teorisi ve karşılaştırmalı siyasettir. Doktora tezi temel hakların bütünselliği ve hakların prosedürel demokrasi ile entegral ilişkisi, sosyal ve ekonomik hakların hayata geçmesinin prosedürel demokrasinin işlerliğine katkısına dairdir. Tezinde John Rawls ve Jurgen Habermas’ın demokrasi ve haklar üzerine yazılarını eleştirel ve yeniden kurgulayan bir yerden incelemiştir. Türkiye’ye döndükten sonra Türkiye’deki demokratikleşme süreçlerini izlemiş, anayasal haklar, kadın hakları, azınlık hakları, ve kesişimsel sosyo-ekonomik ve statü eşitsizlikleri üzerine gerek teorik gerek sosyal politika alanında çalışmalar yapmıştır. Demokrasi ve adalet kuramları ve kurumları arasındaki ilişki, temel haklar demokrasi ilişkisi ve anayasal haklar ve azınlık hakları konusunda kuramsal ve karşılaştırmalı siyaset alanında araştırmalar ve yayınlar yapmaktadır. Bu konular dışında Frankfurt Okulu ve Nazi Almanya’sı üstüne seçmeli, siyasal düşünceler tarihi ve siyaset felsefesi üzerine ise bölümün zorunlu derslerini vermektedir. 2008’den bu yana yeni anayasa çalışmalarına Özgürlükçü Anayasa Platformunun bir üyesi olarak katılmıştır. Sivil toplumda Anayasa Hukukçuları Derneği ve TÜSES’in yönetim kurulu üyesi, üniversitede ise Sosyal Politika Forumunun yönetim kurulu üyesidir.
Prof. Dr. Aytül Erçil, BÜ'79
Prof. Dr. Aytül Erçil, BÜ'79
Profesor Dr. Aytül Erçil Boğaziçi Universitesi Elektrik Mühendisliği ve Matematik Bölümlerinden 1979 yılında lisans, Brown Universitesi, uygulamalı matematik bölümünden 1980 yılında yüksek lisans, 1983 yılında ise Doktora derecesini almıştır. 5 yıl General Motors Araştırma Laboratuvarında çalıştıktan sonra 1988 - 2001 yılları arasında Boğaziçi Universitesinde öğretim üyeliği ve kurucusu olduğu BUPAM Yapay Görme Laboratuvarının direktörlüğünü yapmıştır. 2001 yılından beri ise Sabancı Üniversitesinde öğretim üyeliği ve kurucusu olduğu VPALAB yapay görme laboratuvarının direktörlüğünü yapmaktadır. Çeşitli Uluslararası projelerde (Nato, FP4, Eureka, NSF, FP6, Nedo, FP7) araştırmacı/proje yürütücüsü olarak görev yapmış olan Prof. Erçil, TÖTİAD – Türk Örüntü Tanıma ve İmge Analizi Derneğinin kurucu başkanı olup, IAPR ‘International Association of Pattern Recognition’ın yönetim kurulu üyesidir. 2006 yılında Prof. Erçil’in kurduğu Vistek ISRA Vision A.Ş. Aralık 2013’de yapay görme konusunda Avrupa’da 1 numara, dünyada 3. konumda olan Alman ISRA Vision firmasına satılmıştır. Prof. Erçil’in çalışmaları ‘Uluslararası Başarı Ödülü’, Eureka Başarı öyküsü, Endeavor girişimcisi, 2010 teknoloji ödülü finalisti, Veuve Clicquot ‘yılın en etkin kadın girişimcisi’ ödülü, Makina ve Aksesuarları Üretim Teknolojileri yarışmasında birincilik ödülü, ‘2013 Türkiye’nin kadın girişimcisi’, ‘Kristal Ağaç yılın kadın girişimcisi’, 2014 Ansiad ‘yılın kadın girişimcisi’ ödülü gibi birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülmüştür. Seri girişimci olarak çalışmalarına devam eden Prof. Erçil Vispera Bilgi Teknolojileri A.Ş. ve Rebuslabs Ltd’in ortağıdır.
Prof. Dr. Canan Karatay
Prof. Dr. Canan Karatay
1943 yılında Elazığ’da doğdu. Karatay, 1961 yılında Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nden, 1967 yılında da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde iç hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra, İngiliz hükümeti bursu ile İngiltere, Liverpool Regional Cardiac Center’de kardiyoloji alanında uzmanlık eğitimine başladı, araştırmalar yürüttü. 1974-1976 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde uzman doktor olarak çalıştı. Bu sırada Türkiye’de bir kardiyolog olarak -cerrahi yardım almaksızın- bir ilki gerçekleştirdi. Kalıcı ve geçiçi kalp pili implantasyonu tekniğini ve Koroner Yoğun Bakım’da ‘Vena Subklavya Ponksiyon’ tekniğini yerleştirdi. 1976-1978 yılları arasında, Güney Afrika, Cape Town Üniversitesi Groote Schuur Hastanesi’nde, dünyada ilk kez kalp nakli ameliyatını gerçekleştirmiş olan Christian Barnard’ın ekibinde çalışarak doçentlik tezini, kalp nakli yapılmış olan hastalar üzerinde gerçekleştirdi ve 1979 yılında doçent oldu. İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde, Cape Town’da eğitimini görmüş olduğu, şu anda ülkemizde yaygın bir şekilde uygulanmakta olan ‘femoral arter’yani bacak damar yolu kullanılarak yapılan koroner anjiyografi tekniğini (Judgkin tekniği) gene ilk kez ülkemizde uyguladı ve yerleştirdi. 1980-1987 yıllarında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Prevantif Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı. 1978-1987 yıllarında, İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsünde Müdür yardımcısı olarak görev yaptı. 1987-1995 yılları arasında ABD’de, State University of New York Health Science merkezinde, Senior Scientist olarak, kalp hastalıkları alanlarında araştırmalar yaptı. 1995-1997 yıllarında, Gaziantep ve İstanbul’da özel hastanelerde Koroner Yoğun Bakım ve Koroner Anjiyografi Laboratuvarları’nı kurdu. 1997-2002 yılllarında Yedi Tepe Üniversitesi’nde Tıp Fakültesinde eğitimden sorumlu Dekan yardımcısı, 2002-2006 yıllarında Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Dahili Tıp Bilimleri Başkanlığı ve İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığı yaptı. 2006-2010 yıllarında Türkiye’de ilk ve tek sağlık üniversitesi olan, İstanbul Bilim Üniversitesi’nde kurucu rektör olarak görev yaptı. Halen İstanbul Kızıltoprak Florence Nightingale Hatanesinde İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Ulusal ve Uluslararası bilimsel dergilerde bir çok bilimsel çalışmaları yayınlanmıştır. Karatay’ın,kaleme almış olduğu, Karatay Diyeti, Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık, Karatay Mutfağı ve Karatay Diyeti ile Obezite ve Diabete Çare Var, Karatay Diyeti’yle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi, Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti adlı altı kitabı bir milyon adet satılmıştır.
Emin Çapa
Emin Çapa
1967, İzmit doğumlu olan Emin Çapa, İstanbul Üniversitesi’ne başladığı sene Hürriyet’te stajyer oldu. İlk kez Tempo Dergisi’nde basın kadrosuyla ekonomi muhabirliği yapmaya başladı. Türkiye’nin ilk özel radyolarından Genç Radyo’nun kurucuları arasında yer aldı. İşçi-işveren konularına olan ilgisi nedeniyle kısa bir süre TİSK’te çalıştı ve toplu sözleşme pazarlıklarıyla ilgilendi. Sabah Gazetesi’nde 5 sene ekonomi muhabirliği ve Endüstriyel Ilişkiler üzerine haftalık köşe yazıları yazdı. Ardından TÜSİAD’da Muharrem Kayhan ve Erkut Yücaoğlu döneminde Başkan Danışmanı olarak çalıştı. 1999 Kasım ayından bu yana CNN TÜRK’te çalışıyor. Editör olarak başladığı CNN TÜRK hayatında, önce Ekonomi İstihbarat Şefi, ardından Ekonomi Haber Müdürü, 12 yıldır da Ekonomi Müdürü görevlerini yürütüyor. Ekonomi dışında bilim, eğitim ve seçim yayınları gerçekleştiriyor.
Prof. Dr. Emre Alkin
Prof. Dr. Emre Alkin
Akademisyen & Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin; Saint Michel Fransız Lisesi ve 1991′de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamladı. 1997 yılında “doçent”; 2002 yılında ise “profesör” unvanını aldı. 1999-2003 yılları arasında İMKB Başkan Danışmanlığı, 2003 yılında TİM Genel Sekreterliği, Vergi Konseyi Üyeliği görevini yürüten Prof. Dr. Emre Alkin; Çukurova Holding, Doğan Holding ve Altınbaş Holding’de görev almış, A Yatırım Menkul Kıymetler’de Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulunmuş ve Anadolu Vakfı mütevelli heyet üyeliği görevine devam etmektedir. Çeşitli gazetelerde ekonomi köşe yazarlığı, TV8, SKYTÜRK, CNNTURK, NTV, TRTHABER gibi televizyon kanallarında ekonomi haber yorumculuğu yapan Prof. Dr. Emre Alkin, Smile Holding’te Genel Koordinatör olarak görev almıştır. Akademik kariyeri İstanbul Kültür Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı olarak devam etmiştir. Şu an Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan Alkin aynı zamanda İzmir’in spor kulüplerinden Göztepe’de Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Futbol Federasyonu Genel Sekreterliği yapmıştır. Ödeme Sistemleri, Banka ve Finansla Kurumlar, Teknoloji, Savunma Sanayi ve Dış Ticaret konusunda ulusal ve uluslararası kuruluşlarda çeşitli kademelerde yöneticilik yapmış ve yapmaktadır. Ayrıca “Uzlaşmazlık Çözümü” konusunda şirketler ve kamu arasında ulusal ve uluslararası görevler almaktadır. Prof. Dr. Emre Alkin’in; “Risk Management”, “Finansal Aracılığın Evrimi”,“Bankalarda Risk Yönetimine Giriş”, “Dünden Bugüne Gaziantep”, Yalın Alpay’'la birlikte kaleme aldığı “Her Şey Ekonomi Değil ve Paylaşmasak Olmazdı” ve en son çıkan “Fikret Mualla’nın Sanatı” isimli, biri İngilizce olmak üzere altı kitabı bulunmaktadır.
Dr. Gülcan Özer
Dr. Gülcan Özer
Dr. Gülcan Özer erişkin psikiyatristi, psikoterapist.1998 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinden Psikiyatri uzmanlığını aldı ve çeşitli klinik çalışmalara ve eğitimlere katıldı, yurt içi ve yurt dışında makaleleri yayınlandı. Halen bireysel psikoterapi ve çift terapisi alanlarında çalışmalarına devam eden Dr. Gülcan Özer Terapi İstanbul Psikiyatri Merkezinin kurucusu ve çalışanıdır. Çift terapisi özel ve öncelikli çalışma alanıdır ve bu alandaki deneyimleri aktardığı “Herkes Kendi Hayatının Kahramanı” isimli kitabı 2016 yılında Doğan Kitap tarafından basılmıştır.
Prof. Dr. İlber Ortaylı
Prof. Dr. İlber Ortaylı
Mayıs 1947’de Avusturya’da doğmuş, 2 yaşında Türkiye’ye gelmiştir. St George Avusturya Lisesi, Ankara Atatürk Lisesi, Mülkiye, Chicago Üniversitesi (Halil İnalcık’ın öğrencisi olarak), Vienna Üniversitesi, Ankara Üniversitesi’nde eğitimler aldı. Avrupa, Rusya ve Türkiye’de birçok üniversitede eğitim vermiştir. Türkçe’nin yanı sıra, Osmanlı, Alman, Rus, Fransız, Pers, İngiliz, Latin, Yunan, Tatar, Romen, Hırvat, Sıpr, Boşnak, Arap, İtalyan dillerine hakimdir. Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti üyesidir. 2004 yılında TRT 2'de başlayıp TRT Türk'te hafta sonları yayınlanan "İlber Ortaylı ile" adlı belgeseli sundu. 2004 yılında TRT 2'de başlayıp TRT Türk'te hafta sonları yayınlanan "İlber Ortaylı ile" adlı belgeseli sundu. 2009 Yılında NTV'de "İlber Ortaylı ile Tarih Dersleri" adlı bir program yaptı. 2011 yılında Bloomberg HT kanalında da "İlber Ortaylı ile Zaman Kaybolmaz" adlı bir program yaptı. Topkapı Sarayı Müzesi'nin 2005-2012 yılları arasında başkanlığını yaptı. 2012 yılında yaş haddinden emekli oldu. Halen Milli Saraylar Bilim Kurulu Başkanı'dır. İlber Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etüdleri Komitesi Başkan yardımcısı ve Avrupa İran Tetkikleri Cemiyeti üyesidir. Şehirler ve kamu yönetimi, entellektüel kültür, diplomasi alanlarına odaklanarak Rusya ve Osmanlı Tarihi üzerine makaleler ve kitaplar yazmıştır: Kitapları: Tanzimat'tan Sonra Mahalli İdareler (1974) Türkiye'de Belediyeciliğin Evrimi (1978) Türkiye İdare Tarihi (1979) Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfuzu (1980) Gelenekten Geleceğe (1982) İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı (1983) Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Yerel Yönetim Geleneği (1985) İstanbul'dan Sayfalar (1986) Studies on Ottoman Transformation (1994) Hukuk ve İdare Adamı Olarak Osmanlı Devletinde Kadı (1994) Türkiye İdare Tarihine Giriş (1996) Osmanlı Aile Yapısı (2000) Osmanlı İmparatorluğu'nda İktisadi ve Sosyal Değişim (2001) Osmanlı Barışı (2004) Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek 1 and 2 (2006) Kırk Ambar Sohbetleri (2006) Eski Dünya Seyahatnamesi (2007) Üç Kıtada Osmanlılar (2007) Tarihin Sınırlarına Yolculuk (2007) İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı (2008) Tarihimiz ve Biz (2008) Türkiye'nin Yakın Tarihi (2010) Defterimden Portreler (2011) Tarihin Gölgesinde (2011) Yakın Tarihin Gerçekleri (2012) Cumhuriyetin İlk Yüzyılı (2012) İlber Ortaylı Seyahatnamesi (2013)
Gülriz Sururi
Gülriz Sururi
Gülriz Sururi, (d. 24 Temmuz 1929). Tiyatro oyuncusu. İlk kez 1942'de İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Bölümü'nde sahneye çıktı. Ünlü sinema oyuncusu Ali Sururi'nin yeğenidir. 1955'te Muammer Karaca Topluluğu'nda oynamaya başladı. 1960'ta Dormen Tiyatrosu'na geçti.1961'de, bu toplulukta sahnelenen Sokak Kızı İrma'daki rolüyle en iyi kadın oyuncu olarak İlhan İskender Ödülü'nü kazandı. 1962'de Engin Cezzar'la Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosu'nu kurdu. 1966'da "Teneke" oyunundaki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü bir kez daha kazandı. Aynı yıl Türk Kadınlar Birliği'nce Yılın Kadını seçildi. 1971'de Hint kumaşı'ndaki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü üçüncü kez kazandı. 1979-1980 mevsiminde Mehmet Akan'la birlikte, topluluğun o güne dek sahnelediği oyunlardan Uzun İnce Bir Yol adlı bir derleme yaptı ve gösteriminde oynadı. 1982-1983 Kaldırım Serçesi adlı müzik oyunundaki Edith Piaf yorumuyla Avni Dilligil En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü, İzmir Gazeteciler Derneği'nin Altan Artemis Ödülü'nü ve Milliyet Gazetesi'nin 1983 Süperstar Tiyatro Oyuncusu Ödülü'nü kazandı. Yumuşak oyunculuğuyla, dramdan güldürüye ve müzikli oyuna dek her çeşit eserde başarılı tipler çizen Sururi, oyunculuğunun dışında Türk tiyatrosuna yönetici olarak da katkıda bulundu. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.
Mehmet Nane, BÜ'90
Mehmet Nane, BÜ'90
Mart 2016 tarihinden itibaren Pegasus Havayolları CEO’su olarak görev yapan Mehmet T. Nane 2013-2016 yılları arasında CarrefourSA Genel Müdürlüğü, 2005-2013 tarihleri arasında Teknosa Genel Müdürlüğü, 2000- 2005 yılları arasında Teknosa Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevinde bulunmuştur. Sırasıyla Türkiye Emlak Bankası, Demirbank ve Demir Yatırım’da çeşitli birimlerde görev almış olan Mehmet T. Nane, Sabancı Grubu bünyesinde Planlama, İş Geliştirme Dairesi Başkan Yardımcılığı, Perakendecilik Grubu Direktörlüğü, Sabancı Holding Genel Sekreterliği görevlerinde bulunmuştur. 1990 yılında Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayan Mehmet T. Nane, 1993 yılında İskoçya Heriot Watt Üniversitesi Uluslararası Bankacılık ve Finans Bölümü’nde tam burslu olarak yüksek lisans yapmış ve 2013 yılında Harvard Businness School Üst Düzey Yönetici Programı’na katılmıştır. AMPD Yönetim Kurulu Başkanı olan Mehmet T. Nane 2013-2015 yılları arasında FAPRA( Asya Pasifik Perakendeciler Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmıştır. Mehmet Nane ayrıca TOBB Perakendecilik Meclisi Başkanlığı, Sağlık Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Harvard Business School Türk Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.
Meriç Küçük "Maritsa", BÜ'10
Meriç Küçük "Maritsa"
Meriç Küçük, 28, 2010 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olduktan sonra reklam sektöründe kariyerine başlar ve aynı sene açtığı blogu maritsa.co ile dünyaca ünlü markaların ve basının ilgisini çeker. Kısa süre içinde dünya moda sektörüne yön veren moda markaları ve tasarım evleri ile çalışmaya başlayan Meriç, kariyerine kadın giyim satın alma uzmanı olarak devam etmeyi seçer. 3 senelik kurumsal deneyiminin ardından, e-ticaret sektöründe dijital pazarlama uzmanı olarak çalışmaya başlar ve aynı sene SUNDAYONDUTY ismi ile kendi şirketini kurarak, dijital pazarlama ve içerik yönetimi danışmanlığı vermeye başlar. Blogu maritsa.co ile binlerce takipçisini Türk ve dünya markaları ile buluşturmaya devam ederken, 2014 senesinde Boğaziçi Üniversitenden arkadaşı Orkan Orgun ile IAMNOTBASIC markasını kuran Meriç, moda sektörü ve e-ticaret deneyimini sürdürülebilir moda ve ulaşılabilir lüks kavramlarıyla harmanlayarak perakende sektörüne geçiş yapmaktadır.
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
1990’da Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Çalışma hayatına 1989’da Hürriyet Gazetesi’nde başladı. 1993’de Star Televizyonu’nda ve daha sonra NTV’de eğitim ve yaşam editörlüğü yaptı. 1997’de Hürriyet Gazetesi’ne geri dönerek uzman eğitim muhabirliği yaptı. Halen Hürriyet Gazetesi Eğitim Servis Müdürlüğünü yapıyor. . Hürriyet İnsan Kaynakları Gazetesi’nde ve Hürriyet Aile’de eğitimle ilgili köşe yazıyor. İşin Başı eğitim sayfalarının ve Hürriyet Gazetesi eğitim editörlüğü yapıyor. Bugüne kadar 30’a yakın kuruluştan başarı ödülü alan Çakmakçı, aynı zamanda hurriyetegitim.com'un editörlüğünü yürütüyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve sürekli basın kartı sahibi olan Çakmakçı evli ve bir çocuk annesi.
Doç. Dr. Serra Müderrisoğlu
Doç. Dr. Serra Müderrisoğlu
Halen Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünde öğretim üyesi olan Müderrisoğlu, Psikoloji Lisans eğitimini Michigan Üniversitesi’nde, Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı ve Doktora eğitimini Boston Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümüne başlayan Müderrisoğlu’nun Türkiye’deki çocuk yoksulluğu, gelişime etkileri ve ilgili sosyal politika alanları üzerine çalışmaktadır. Bu çalışmaların bazıları Istanbul kapsamında yapılmış araştırmalardır (Eşitsiz Bir Toplumda Çocukluk: Çocuğun İyi Olma Halini Anlamak (2012) Bilgi Üniversitesi Yayınları.) Diğer yayınlar ise UNICEF için hazırlanmış raporlardır. Ayrıca “çocuğun iyi olma hali” üzerine parçası olduğu araştırmalar bulunmaktadır. Uygulamalı çalışmaları arasında risk altında yaşayan çocuklar ile 2000’li yılların başında geliştirdiği Gönüllü Abla Abi programı bulunmaktadır. Bu çalışmalarına Diyarbakır’da da Çocuklar Aynı Çatının Altında Derneği (ÇAÇA) ile devam etmiştir. Ek olarak, Türkiye’de çocuk koruma mekanizmasına yönelik bakanlıklar düzeydinde çalışmalar yürütmüştür. Türkiye ölçeğinde Çocuğa yönelik şiddet araştırması ile 0-8 yaş arası çocuğa yönelik şiddet ve bu şiddeti oluşturan faktörlere yönelik bulguları sunmuştur. Aynı zamanda Psikoloji Bölümü’ne bağlı Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin başkanlığını yapan Müderrisoğlu, bu merkezde psikoterapi hizmetleri sunmaktadır. Uzmanlık alanları içinde travmatik yaşantıları olan kişilerle çalışmak bulunmaktadır.
Şeref Oğuz
Şeref Oğuz
Şeref Oğuz (1955), İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı fakültede İstatik ve Sosyal Siyaset disiplinlerinde master, ekonomi alanında doktora derecesi aldı. Gazeteciliğe 1972 yılında Sabah Gazetesi’nde başlayan Oğuz, Tercüman Gazetesi Ekonomi Yönetmenliği yaptı. Günaydın Gazetesi Bölge Gazeteleri Yayın Sorumluluğu, Meydan Gazetesi Ekonomi Yönetmenliği, Milliyet Gazetesi Ekonomi Yönetmenliği ve Kanal 6 ve Yeni Yüzyıl tepe yöneticiliği görevlerinde bulundu. Internet’te ilk büyük Türk gazetesi Milliyet.com projesini yönetti. 1999 yılında Koç Holding Yeni Ekonomi danışmanı olan Oğuz, Koç Holding Bilgi Grubu Danışmanlığı yaptı. Bilgi Üniversitesi e-mba akademik kadrosunda Sanal Kültür dersleri verdi. Halen Sabah Gazetesi’nde ekonomi müdürlüğü ve yazarlığı yapıyor.
Yrd. Doç. Dr. Tolga Sınmazdemir, BÜ'04
Yrd. Doç. Dr. Tolga Sınmazdemir
Tolga Sınmazdemir, 2012 yılında New York Üniversitesi Siyaset Bölümü’nden doktora derecesini almıştır. 2012-2013 yılları arasında Washington Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde doktora sonrası araştırmacı olarak bulunmuş, 2013 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamıştır. Başlıca araştırma alanları, karşılaştırmalı siyaset, araştırma yöntemleri ve siyasal iktisattır. Doktora tezinde demokrasilerde etnik gruplar arasındaki ekonomik eşitsizliklerin etnik çatışma ihtimalini nasıl etkilediğini incelemiştir. Sınmazdemir, 2014 yılından bu yana Suriyeli sığınmacıların Türkiye’deki siyasi etkileri üzerine bir dizi makale üzerinde çalışmaktadır. Suriyeli sığınmacıların yerel halk tarafından nasıl algılandığını ve Türkiye’deki siyasi etkilerini anlamak amacıyla 2014 yılının Haziran ayında, 1250 T.C. vatandaşı katılımcı arasında bir anket yapmıştır. Son olarak 2016’da Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve İstanbul’da toplam 1100 Suriyeli sığınmacı arasında bir anket yapmış ve bu ankette Suriyeli sığınmacılara Suriye’deki iç savaş sebebiyle yaşadıkları kayıplar, hangi koşullar altında ülkelerine geri dönmeyi tercih edecekleri, Suriye’nin yakın gelecekte siyasi yapısının ne olması gerektiği ve Suriye için en büyük tehdidi ne olarak gördükleri gibi sorular sorulmuştur. Karşılaştırmalı Siyaset, Siyaset Bilimi Araştırma Metotları, Milliyetçilik ve Etnik Siyaset alanlarında dersler vermektedir. Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu Yönetim Kurulu üyesidir.
Yalın Alpay, BÜ'07
Yalın Alpay
İstanbul'da 1980 yılında doğdu. Okumayı ve yazmayı 2,5 yaşında öğrendi. İlkokula birinci ve ikinci sınıfı atlayarak üçüncü sınıftan başladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun oldu, yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden aldı. Doktora çalışmasına İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde devam etmektedir. TRT'de Danışman, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde (TİM) Ekonomist ve Afrika Çalışmaları Koordinatörü olarak görev yaptı. TİM'in resmi yayın organı olan Timreport'da köşe yazıları, Virgül Dergisi, Akşam Kitap ve Radikal Kitap'ta kitap eleştirileri yazdı. Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ile Crowe Horwath'ta Danışmanlık yapmaktadır. "Türkiye Ekonomi Tarihi"; "Türkiye'nin Zenginleşme Projesi: Afrika", "Genç Mustafa", "Her Şey Ekonomi Değil"(Prof. Dr. Emre Alkin'le birlikte), "Paylaşmasak Olmazdı" (Prof. Dr. Emre Alkin'le birlikte) ve "Moualla'nın Sanatı" (Prof. Dr. Emre Alkin'le birlikte) adlarını taşıyan altı kitabı bulunmaktadır. Tarih, siyaset ve ekonomi konularında çeşitli akademik dergi ve kitaplarda pek çok makalesi vardır.